Fair Spildevand vil holde kommuner op på lovkrav
Fair Spildevand er skuffet over afgørelse i Landsretten den 29. oktober 2019 – men understreger, at påståede miljøproblemer stadig skal dokumenteres
I foreningen Fair Spildevand bekæmper vi krav om nyttesløs spildevandsrensning samt tvangs-kloakeringer i det åbne land og har ikke tænkt os at stoppe kampen her.
Men man kan ikke være andet end skuffet over udfaldet i Landsretten, især fordi præmisserne for dommen åbenlyst bygger på en hel del faktuelle fejl og misforståelser – og man henviser bl.a. til en højesteretsafgørelse, der omhandler en helt anden problemstilling.
Vi går i tænkeboks og overvejer, om vi via Procesbevillingsnævnet skal forsøge at få sagen til Højesteret.
Under alle omstændigheder forlanger vi fortsat en både saglig og faglig korrekt vurdering, sådan som lovgivningen foreskriver. Nu må politikerne på banen, så vi kan slippe for de både uretfærdige og ineffektive restriktioner, der gør os hver især fattigere men i hvert fald ikke miljøet bedre.
Vores medlem Ole Christiansen, som er den ene sagsøgte, ærgrer sig over, at det juridiske system har taget det administrative systems ord for gode varer:
”Man har åbenbart valgt ikke at lytte til borgerne i det åbne land. Det er ikke rimeligt at pådutte husejere dyre restriktioner uden at kunne dokumentere, hvad der foregår”.
Adskillige tusind husstande risikerer at lide under visse kommuners heksejagt på borgerne i det åbne land.
Ifølge loven skal kommunerne foretage en konkret vurdering samt afdække, hvor det pågældende spildevand render hen.
Heldigvis har man taget handsken op visse steder – blandt andet i Faxe – ved at anvende sporstof-analyser i forsøget på at følge udledningerne. Alt andet er også unfair.
Vi finder os simpelthen ikke i, at kommuner landet over pålægger borgerne renseløsninger til langt over 100.000 kr., når kommunen ikke kan dokumentere, at der udledes noget fra den pågældende matrikel til vandløbet.